Meetapparatuur en onderzoeksmethoden

30/11/2023

Er kon geen mooiere dag zijn om de kunsten van een drone outdoor te testen maar de huidige vliegwetgeving liet niet toe om dit te demonstreren. We werden vriendelijk verwelkomt door onze voorzitter en het ncdab-bestuur met een uitgebreid broodjesbuffet en bijbehorende vocht….. er was voldoende voor iedereen.

De presentaties startten om 13U30 stipt. Onze voorzitter meldde in zijn welkomstwoord dat drones kunnen gebruikt worden om tot een besluit te komen bij expertises. Dominique Versluys vervolledigde dat we nu in de oude vestiging van Droneport zitten. De nieuwe vestiging is in oprichting enkele meters verder.

Dhr. Peter Dedrij van Droneport vertelde over de sterke opkomst van het gebruik van drones bij opmetingen en vaststellingen bij deskundigenopdrachten. Men kan drones voorzien van een sensor zodat de drones data kunnen opnemen en doorgeven.

Jeroen Mortier van Dronedivision vertelde meer over het kost- en tijdbesparend element door het werken met drones. Dit vooral op moeilijke bereikbare plaatsen zoals bij inspectie van pylonen, zonnepaneelvelden…. Men vermijdt alzo het risicovolle gebruik van ladders, hoogtewerkers of touwtechnieken

Marcel Aertsen van Skysense Drones ging verder met thermografische modeling. Bij twijfel kan men via thermografische modeling bvb. slecht functionerende zonnepanelen detecteren. Beelden kunnen snel bewerkt en doorgemaild worden naar betrokken partijen. Kostprijs voor thermografische modeling is ongeveer € 500,00 voor een halve werkdag.

Raf Quintens van Droneminds ging verder met laserscanning en dronescanning. Met laserscanning kan men een interieur opmeten met de nauwkeurigheid van 1mm/50m. Dronescanning heeft een nauwkeurigheid van 20mm/50m. Omwille van de nauwkeurigheid is deze meetwijze uitermate geschikt voor het meten van deformaties en doorbuigingen. De opmeting wordt geleverd in een CAD-pakket. Approximatieve kostprijs voor een 3D-modeltekening (binnen – en buitenscanning) = +- € 1200,00.

Het volgend ½ uurtje brengt een pauze. Alle aanwezigen kunnen kennismaken met de aanwezige standhouders. Er is grote interesse voor de live-demonstratie van bestaande en nieuwe meetapparatuur. Er worden enkele indoor dronevluchten uitgevoerd.

Frieda Vanonckelen en Ignace Vandenbroecke van Infrasonor bvba leggen uit hoe men zonder kap- en breekwerk lekken (water – gas – riool – mazouttank …) kan opsporen. Eenmaal het lek bepaald worden verfijnde technieken (infrarood camera) gebruikt. Het lek wordt zichtbaar via een thermografische scanning. Zo kan men lekken in leidingen opsporen die onder druk staan, lekken in zwembaden en lekken in platte daken. Er wordt een digitaal rapport met besluiten en foto’s opgemaakt, dat voor experten bruikbaar is voor een schadedossier.

Dhr. Bercu van Bercu nv. sluit dit event af met uitleg over allerhande professionele meetapparatuur. Dhr. Bercu benadrukt dat voor metingen waar nauwkeurigheid vereist is, de apparatuur jaarlijks dient gekalibreerd te worden. Meetapparatuur van Bercu nv. kan ook hersteld worden.

Dit was een interessant event over gesofisticeerde meettechnieken en meetapparatuur.