Meest gestelde vragen

Heb je vragen? Misschien kan onze FAQ je alvast raad brengen.

Welke vereisten zijn er om lid te worden van NCDAB?

Het is belangrijk om enige kennis van bouwgerelateerde problemen te hebben. Een diploma is niet noodzakelijk, maar interesse in bouwgerelateerde problemen is wel vereist.

Komt de cursus in aanmerking voor opname in het nationaal register?

Ja, onze cursus is erkend door de FOD Justitie. Als je zowel de theoretische als de praktische onderdelen met succes afrondt, ontvang je een certificaat. Daarmee kan je je in het nationaal register van gerechtsdeskundigen laten registreren.

Is het mogelijk om de opleiding tot gerechtsdeskundige online te volgen?

Omdat er tijdens elke cursusdag praktische sessies aan bod komen die interactie met de deelnemers vereisen, wordt de cursus uitsluitend op locatie aangeboden. Het is van essentieel belang dat deelnemers minstens 80% van de tijd aanwezig zijn.

Kan de module strafrecht afzonderlijk worden gevolgd?

De opleiding tot gerechtsdeskundige is volledig erkend sinds 2017. Wie de opleiding tussen 2012 en 2016 heeft gevolgd, krijgt al erkenning voor het gedeelte burgerlijk recht. Je moet wel nog het gedeelte strafrecht apart volgen en daarvoor een examen afleggen.

Kan iedereen de opleiding volgen, of is deze alleen bedoeld voor architecten?

Je hoeft geen architect te zijn om de opleiding te volgen. Wel is het zo dat het praktische gedeelte en veel van de voorbeelden in de theorie handelen over bouwgerelateerde onderwerpen.

Waaruit bestaat het cursusmateriaal?

Bij aanvang van de opleiding ontvang je ons handboek Juridische Opleiding Gerechtsdeskundigen, uitgegeven door DieKeure, dat fungeert als het basiswerk voor onze opleiding, evenals voor vele andere cursussen. Indien docenten gebruikmaken van Powerpoint-presentaties, krijg je deze tijdens de opleiding.

Neen, dit is niet mogelijk.

Er zijn verschillende kortingen beschikbaar, zoals lidmaatschappen bij FEBEX, ABEX, NAV, enzovoort.

De korting van het NCDAB geldt echter uitsluitend voor effectieve leden die de cursus opnieuw willen volgen. In de inschrijvingskosten van de opleiding is er wel één jaar lidmaatschap als toetredend lid bij het NCDAB inbegrepen.

Daarnaast is het ook mogelijk om je in te schrijven via de KMO-portefeuille. Nadat je het voorschot (gelijk aan het BTW-bedrag) hebt overgemaakt op rekening BE41 0013 2946 3610, ontvang je de factuur, waarmee je verder je aanvraag bij de KMO-portefeuille vervolledigt.

Heel belangrijk: dien je aanvraag voor de KMO-portefeuille vóór aanvang van de opleiding in!

Het examen vindt ongeveer een maand na de laatste cursusdag plaats. Het is een openboekexamen met een vastgestelde tijdslimiet. Uitgebreide examenvoorwaarden zijn te raadplegen in het examenreglement op onze website.

De opleiding heeft als doel om zowel theoretische als praktische kennis over te brengen. In het kader van de opleiding worden praktische oefeningen aangeboden, waarbij cursisten leren hoe uitnodigingen te verzenden, aanvangsvergaderingen vast te leggen, verslagen op te stellen enzovoort.

Als je extra ervaring wilt opdoen in deskundigenonderzoek, kun je binnen ons NCDAB een stagemeester zoeken. Zo krijg je de kans om enkele expertises van begin tot eind te volgen.

De inschrijving voor onze opleiding omvat ook een jaar lidmaatschap bij het NCDAB als toetredend lid. Dit biedt je de mogelijkheid om onze vereniging beter te leren kennen en maakt het gemakkelijker om contact te leggen met andere experts binnen het vakgebied.

Lid worden van NCDAB?

Word lid van het NCDAB en laat je als gerechtsdeskundige ondersteunen. Je profiteert mee van onze steun en ons netwerk, kan tal van cursussen en bijscholingen volgen en ontvangt kortingen op onze activiteiten. Laat je door ons ondersteunen en maak deel uit van het grootste netwerk deskundigen.

Docent Joost Beke

Vak: ‘Het profiel van de deskundige’

Docent Yoshi Craeye

Vak: Aanstelling & aanvaarding opdracht

Docent Johan Boon

Vak: Plaats Desk-onderzoek in burg proces. (Alg principes burg procesrecht)

Docent André Bauwens

Vak: Evaluatie en Q&A

Cursisten juridische opleiding gerechtsdeskundige
Docent Dominique Versluys

Vak: 1e opdracht: uitnodiging aanvangsvergadering in samenwerking met Kris Minnen

Docent Tom Van Stiphout

Vak: Gerechtelijke organisatie

Docent Steven Daelman

Vak: Verzekering van de deskundige

Docent Robert Delathouwer

Vak: Aanvangsvergadering & verloop deskundigenonderzoek

Docent Sammy Bouzoumita

Vak: Alg principes strafprocesrecht

Juridische opleiding gerechtsdeskundige voorjaar 2024

Start vandaag jouw carrière als gerechtsdeskundige. Ongeacht jouw professionele achtergrond, onze experten staan je elke stap bij. Zowel tijdens de cursus als na aanvaarding van jouw lidmaatschap staan ze voor jou klaar. Zo kan je altijd rekenen op vakkundige expertise.